в момента слушате

Title

Artist


Фондация „Св.Николай Чудотворец“ подава ръка на родители на деца с увреждания с нов проект

Автор: от 30.11.2020

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да са полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Чрез онлайн занимания в четири поредни съботи е проведено обучение на 10 майки от Добрич. В него участие като преподаватели вземат председателят на фондацията Мария Методиева, акушер-гинекологът д-р Хасан Ефраимов, педиатърът д-р Яница Радева и психологът Мария Няголова.

Една от мечтите на председателя на Фондацията „Николай Чудотворец“ Мария Методиева е в Добрич един ден да заработи услугата Ранна интервенция. Проектът „Родители, експерти от опит“ тя осъществява отново с идеята хората да могат да получат необходимата подкрепа, за да забележат и реагират още при първите признаци за някакъв здравословен проблем у тяхното дете.

 

Мария Методиева подготвя програмата за обучение, след което намира и консултантите, които да я осъществят. Сред тях е педиатърът д-р Яница Радева, според която да участва в един подобен проект е било предизвикателство и възможност за нещо различно и много интересно.

 

 

Психологът Мария Няголова споделя, че много отдавна с Мария Методиева са обсъждали темата за това как родители биха могли да бъдат от помощ на други семейства, които изпадат в пободна на тяхната ситуация. Затова и да се включи в проекта е зявила готовността си още преди година.

 

 

Като пропуснато ценно време определя първата година и половина от живота на своето дете една от майките, включила се в обучението – Мирослава Димитрова. Оттам идва и желанието й да бъде от полза за онези родители, които тепърва ще тръгнат по нейните стъпки. Тя е майка на 13-годишни близнаци, един от които е с ДЦП.

 

 

Това е и основната цел на проекта „Родители, експерти от опит“ – да се подкрепят семействата, които забелязват проблем в развитието на своето дете, те да получат съветите и нужното внимание, за да им е по-лесно в лабиринта от диагнози и родителски страхове.

 

тагове:

Коментари по тази публикация

КОМЕНТИРАЙ

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван. Задължителното поле в маркирано с *